środa, 4 maja 2016

Rukiinen parsapiirakka - Żytni placek ze szparagami




Dzisiaj znowu szparagi. Od jutra robię sobie wolne od szparagów.

Ponieważ czwartek jest w Finlandii dniem wolnym, ze względu na Helatorstai, czyli święto Wniebowstąpienia (tak, tak, w tym laickim kraju), już dzisiaj wyjeżdzamy w głuszę poganiać trochę z reniferami.
Mam bardzo poważne kulinarne plany związane z tym wyjazdem, bowiem tam mieszka moje tajne źródło (a właściwie dwa źródła) tradycyjnych przepisów i różnych innych leśnych tajemnic. Modlę się już od dwóch dni, do boga Ahti*, żeby były tam już dobre warunki, czyt. odmarznięte jeziora, żeby złowić i uwędzić chociaż kilka okoni. Nie ma nic lepszego niż jeszcze ciepłe wędzone okonie.

Ale ad rem - placek żytni ze szparagami powstał przez przypadek, miałam zamiar zrobić coś nieco innego, ale cieszę się że zmieniłam plany. To kolejne niezbyt wymagające, ale bardzo pyszne danie. Smakuje dobrze na ciepło i zimno. Na tym samym spodzie robię również inne ciasta, np. jagodowe, ale wtedy dodaję trochę cukru.






Składniki (na mały placek)

na ciasto

100g masła
200 ml mąki żytniej
100 ml mąki graham
70 ml wody
1/4 łyżeczki soli

'nadzienie'
niecały pęczek szparagów
1 opakowanie twarożku (250g)
1 jajko
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/4 łyżeczki soli
pieprz do smaku
1 łyżeczka kaparów (opcjnalnie)

Przygotowanie

1. Cebulkę pokroić i lekko podsmażyć, odstawić do ostudzenia.

2. Miękkie masło wymieszać z mąką i solą. Następnie dodać wodę i powoli zagnieść ciasto. Foremkę wysmarować tłuszczem i ułożyć spód i boki foremki ciastem, najlepiej zrobić to palcami. Ciasto podpiec w temperaturze 200 stopni przez 10 minut.



3. Kiedy ciasto jest w piekarniku można przygotować resztę. W misce wymieszać twarożek, jajko, wyciśnięty czosnek, sól i pieprz, dodać ostudzoną cebulkę, dobrze wymieszać. Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki.
Gotową masę twarożkową wyłożyć na podpieczone ciasto, ułożyć szparagi, włożyć do piekarnika i piec przez ok 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.




Placek zniknął w pół godziny!



* Ahti/Achti według fińskiej mitologii bóg wody, mórz i jezior, opiekun rybaków i dawca ryb, dodatkowo zapewniał bogactwo i chronił las.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz