Veripalttu - krwisty placek


W moje ręce wpadła książka z bardzo tradycyjnymi potrawami północnej Finlandii, tak więc przygotujcie się w najlbliższym czasie na "dziwne potrawy". 



Veripalttu (verimämmä, rössy) to tradycyjna potrawa, obecnie coraz rzadziej spotykana. Głównymi składnikami są krew, mąka żytnia (czasami jęczmienna), nieco tłuszczu oraz cebula. Można spotkać również wersję z mięsem, piwem oraz syropem cukrowym. 
Krew w kuchni fińskiej używana była wcześniej dosyć często, min. do przygotowyania tutejszej odmiany kaszanki, naleśników, czy klusek. Obecnie w codziennej kuchni krew nie jest często używana, chociaż w większych sklepach spożywczych bez większych problemów dostaniemy krew, głównie mrożoną. W północnej Finlandii i Szwecji głównym składnikiem jest krew renifera. 
Smakuje całkiem nieźle, coś między wątróbką, a kaszanką. Veripalttu podaje się z ziemniakami oraz borówkami.

Składniki

300ml krwi
300ml wody lub mleka
300ml mąki żytniej lub 200ml mąki żytniej i 100ml mąki jęczmiennej
1 cebula
sól
mały kawałek boczku lub łyżka masła

PS ja dodałabym jeszcze sporo czarnego pieprzu ;)



Przygotowanie

Krew i mleko wlewamy do naczynia żaroodpornego, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, sól, mąkę oraz pokrojony w kostkę boczek (może też być trochę wytopiony wcześniej tłuszcz) lub roztopione masło. Pieczemy w temperaturze 175 stopni prze około godzinę. 




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty