wtorek, 3 maja 2016

Wiosenna sałatka ze szparagami







Tak jak zapowiadałam, w najbliższym czasie będą tutaj królowały szparagi. Dzisiaj mam dla was pomysł na szybką, lekką i bardzo smaczną sałatkę. Przygotowanie nie wymaga żadnych specjalnych umięjętności, no może poza ugotowaniem jajek i usmażeniem szparagów. Nie mogłam się zdecydować czy składniki powinny być wymieszane, czy też nie. Decyzja należy do was.
Jutro też będą szparagi.





Składniki (2 porcje)

pół pęczka zielonych szparagów (u mnie to było 7 szparagów)
2 jajka ugotowane na twardo
1 duży ogórek
8 rzodkiewek
cebulka dymka
sól i biały pieprz do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki soku z cytryny
trochę masła do smażenia




Przygotowanie

Ugotować jajka i pokroić w kostkę byle jak ;-)
Szparagi umyć odkroić twarde końcówki, albo najlepiej odłamać. Następnie podsmażyć na maśle około 5 minut. Rzodkiewki i cebulkę pokroić w plasterki, a ogórka w długie paski. Wymieszać oliwę z sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Polać sałatkę.





4 komentarze:

  1. witam. ja mam pytanko troszke z innej beczki. Jakim sprzetem kroiłaś ogorek i rzodkiewki??

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej, tym sprzętem była obieraczka do warzyw :) chociaż oficjalnie ona jest chyba do pomidorów ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo, jakie proste rozwiazanie. dzieki za info.

    OdpowiedzUsuń