Helmipuuro lub perunapuuro czyli fińska ziemniaczanka



Helmiuuro to tradycyjny (ale raczej rzadko spotykany) rodzaj 'zupy mlecznej' przygotowanej z granulek skrobii ziemniaczanej, które w czasie gotowania zamieniają się w perełki, stąd nazwa - helmipuuro (helmi - perła).

Przewróciłam internet do góry nogami i nie znalazłam polskiego odpowiednika helmisuurimo, czyli tych właśnie granulek. Znalazłam granulat i grysik ziemniaczany, ale one nie wyglądały ( przynajmniej na zdjęciach), tak jak powinny ;) Może ktoś z Was wie? 
Popularność helmipuuro wzrosła w ostatnich latach, głównie ze względu na antyglutenową histerię. Tak więc, ziemniaczanka okazała się całkiem niezłym pomysłem, a do tego jest tania i łatwa w przygotowaniu. Do ziemniaczanki dodajemy mleko, masło, miód, cukier, cynamon, owoce, lub cokolwiek innego.

Moja wersja na dziś z dżemem z maliny moroszki.


Składniki (3-4 osoby)

800 ml mleka
200 ml granulek ziemiaczanych
1/2 łyżeczki soli
łyżka masła


Przygotowanie

Do gotującego się mleka dodać granulki, gotować na małym ogniu przez 8 minut. Dodać sól i masło, zamieszać. Po ugotowaniu zostawić na 2-3 minuty pod przykryciem. Podawać z cynamonem, dżemem lub owocami.





Komentarze

  1. Czy te kuleczki to moze tapioka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, tapioka jest powstaje z manioku. Te kuleczki są ze skrobi ziemniaczanej.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty