Joulutortut w letnim wydaniu





Pamiętacie Joulutortut - bożonarodzeniowe ciastka z powidłami śliwkowymi? Dzisiaj te same świąteczne gwiazdki w letnim wydaniu z twarożkiem i jagodami.
Ciągle czekamy na jagody pachnące fińskim lasem. Niestety lato nam uciekło i nie chce wrócić. Mam nadzieję, że jednak zmieni zdanie, ponieważ już za kilka dni zawita u nas polska wycieczka :) Jeżeli jesteście już zmęczeni upałami i pragniecie ochłody to zapraszam do Helsinek - chmury, deszcz, temperatura +15 stopni.

Ciastka te przygotowujemy z ciasta francuskiego (PS przyznaję się bez bicia, że to jedyne gotowe ciasto, którego czasami używam). Potrzebujemy również trochę twarożku, jagód, wanilii i odrobinę cukru pudru.



Składniki
ciasto francuskie (u mnie 500g/10 ciastek)
pół szklanki jagód
100g twarożku śmietankowego
1 łyżeczka cukru lub cukru waniliowego
odrobina wanilii
cukier puder do posypania

Przygotowanie
Ciasto kroimy według własnej fantazji (możecie również wypróbować moje wzory). Wymieszać serek z cukrem. Na każdym ciastku kładziemy łyżeczkę serka, a na nim układamy jagody. Pieczemy według wskazówek na opakowaniu. U mnie  10 - 15 minut w temperaturze 225 stopni.

PS idealne awaryjne ciastka ;)





Komentarze

  1. Są tak śliczne, że szkoda byłoby mi je zjeść! :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję. PS Zawsze można zrobić drugą porcję ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajnie wyglądają, ja bym tam jadła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ślicznie wyglądają, chętnie porwałabym przez monitor kilka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. :) szkoda, że nie mamy (jeszcze) takich możliwości ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak tu pięknie i smacznie! :) Apetyt rośnie w miarę patrzenia!
    Dobrego weekendu!
    O.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty