niedziela, 28 sierpnia 2016

Rapujuhlat




Rapujuhlat (dosłownie przyjęcie rakowe) to jedno z najweselszych świąt obchodzonych w Suomi na zakończenie lata. Najweselsze, ponieważ przywędrowało ze Szwecji - jak twierdzą złośliwi ;) 


Rapujuhlat w Finlandii, Kräftskiva w Szwecji oraz Krepselag w Norwegii- to bardzo radosne, kolorowe świętowanie w gronie rodziny i przyjaciół, z rakami, sznapsami, a przede wszystkim z tradycyjnymi przyśpiewkami w roli głównej. Jest to święto głównie szwedzkojęzycznych Finów, ale nie tylko. 

Obowiązkowym wyposażeniem są papierowe śliniaczki, a nawet papierowe czapeczki. Jeżeli rapujuhlat obdywa się w domu, wówczas raki jemy rękami, bo tak jest naprawdę najłatwiej, dodatkowo wszelkie ciumkanie i siorbanie jest dozwolone. Oczywiście jeżeli jesteśmy na bardzo wystawnym przyjęciu wtedy posługujemy się nożykiem do raków, wymaga to nieco wprawy, ale nie jest trudne.

Przygotowanie raków nie jest bardzo skomplikowane, należy je ugotować w dużej ilości kopru. W sklepach można również kupić gotowe raki, świeże oraz mrożone.




Składniki (w zależności od wielkości raków, około 10-15 na osobę, w Finlandii najmniejsze jakie można zbierać to 10cm) - te składniki na dwie osoby

20 raków
3 litry wody
80g gruboziarnistej soli morskiej
2 łyżeczki cukru
Bardzo dużo kopru, łodygi i kwiaty również


Przygotowanie
Zagotować wodę z solą, cukrem oraz koprem. Umyte raki dodać do wody, gotować 8-10 minut. Raki dodawać powoli i niezbyt dużo na raz, ponieważ woda powinna się cały czas gotować. Jeżeli mamy dużo raków, wtedy trzeba gotować je w kilku porcjach. Kiedy raki będą już ugotowane, zdjąć garnek z ognia i schłodzić, np. włożyć do zlewu wypełnionego zimną wodą. Wyciągnąć koper, który gotował się razem z rakami, a na jego miejsce dodać swieży koper. Raki zostawić w wodzie przez wiele godzin - najlepiej ugotować je rano, aby zdążyły do wieczora nabrać odpowiedniego smaku. Przed podaniem wyciągnąć z wody, można opłukać. Podawać z grzankami lub tostami. Czasami może być sałatka, na przykład taka zwykła, letnia sałatka -  ogórek, groszek, jajko i koper.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz