sobota, 6 sierpnia 2016

Sałatka z kurkami i jagodami




W południowej Finlandii sezon na jagody powoli dobiega już końca, ale ... zaczyna się sezon na kurki! Postanowiłam więc połączyć te dwa skarby fińskich lasów w lekkiej sałatce.



Dzisiaj proponuję zaskakująco dobrą kombinację wyjątkowo fińskich smaków. Połączenie kurek smażonych z cebulką na maśle, z jagodami, oliwą i odrobiną octu winnego, okazało się bardzo smakowite. Jeżeli lubicie kulinarne eksperymenty, to będzie to idealny przepis.

Na straganach i w sklepach kurki pojawiły się już jakiś czas temu. Te dostępne w dużych sklepach pochodzą najczęściej z Estonii, sa nieco tańsze, ale tak samo dobre. Kurki znajdziemy w fińskich lasach głównie w południowej i środkowej części kraju, ale przy odrobinie szczęścia znajdziemy je nawet w północnej Finlandii. Finowie uwielbiają kurki, najczęściej przygotowuje się z nich sos z nieprzyzwoitą ilością śmietany ;) Dlatego u mnie trochę lżejsza wersja.



Składniki

1 mała sałata
1 średnia cebula
250g kurek
4 łyżki jagód
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu winnego

masło do smażenia
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
Kurki oczyścić, opłukać, wrzucić na suchą patelnię. Masło dodajemy kiedy woda z kurek już wyparuje. Smażymy kilka minut i dodajemy drobno posiekaną cebulę. Smażymy razem około 5 minut, pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Sałatę umyć, porwać lub pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski. Jagody umyć, lekko osuszyć, dodać do sałaty. Oliwę zmieszać z octem, a otrzymanym sosem polać sałatkę. Dodać usmażone kurki razem z cebulką, zamieszać i gotowe. Podawać  z chlebem, lub jako dodatek np. do grillowanego mięsa.






PS Dla fanów języka fińskiego - kurka żółta/pieprznik jadalny to po fińsku 'kantarelli' lub ' keltavahvero'.
Tak mi się skojarzyło jeszcze -  fińskie słowo 'kurki' to po polsku 'żuraw'.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz