środa, 5 października 2016

Muffiny z jagodami, błonnikiem orkiszowym i siemieniem lnianym





Niby zwykłe muffiny

Te niepozorne muffinki, wcale nie są tak niezdrowe jakby się Wam mogło wydawać. Dlaczego? Oprócz jagód i żurawin zaliczanych do fińskich superfoods, zawierają jeszcze błonnik orkiszowy oraz zmielone siemię lniane. Wyglądają i smakują wyśmienicie. PS już czas zamienić chińskie jagody goji na lokalne jagody i żurawiny, a południowoamerykańskie ziarna chia na tak samo zdrowe siemię lniane ;) Naprawdę. 





Składniki na 12 muffinek

100 ml białego cukru

50 ml cukru muscovado

200g masła                     

3 jajka

400 ml mąki pszennej

175ml mleka

2 łyżeczki błonnika orkiszowego

2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

150g jagód

2 łyżki mrożonych żurawin




Przygotowanie



Masło rozetrzeć z cukrem na gładką masę. Następnie dodawać pojedyńczo jajka. Kiedy masa będzie już jednolita możemy zacząć dodawać mąkę wymieszaną z innymi suchymi składnikami. Dodajemy na zmianę z mlekiem powoli mieszając. Kiedy masa będzie już gotowa, dodać jagody i delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremek i piec w temperaturze 210-220 stopni przez 15-20 minut. PS jeżeli dodamy więcej mrożonych jagód, wówczas trzeba raczej poczekać te 20 minut. Smacznego!


Jesienny widok na wesołe miasteczko Linnanmäki




2 komentarze:

  1. Pyszności :)
    Mnie jagody goji nie zachwyciły smakiem, zdecydowanie wolę żurawinę :)

    OdpowiedzUsuń