Wyjątkowo łatwe jesienne ciasto z jabłkami i kardamonem

Zapach jabłek, cynamonu i kardamonu oznacza jedno - jesień. Do ideału brakuje jeszcze dzbanka herbaty z imbirem i wełnianych skarpet. Ostatnio bardzo dużo pracuję, więc w soboty zwyczajnie chcę odpocząć, dlatego dzisiaj mam dla was przepis na pyszne aromatyczne ciasto, którego zrobienie zajmie wam maksymalnie dziesięć minut. Nie żartuję!



Składniki

1 jajko
150 ml cukru
1 laska wanilii
1 łyżeczka mielonego kardamonu
200g serka śmietankowego 
sok z połówki małej cytryny
100g masła
400 ml mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duże jabłko 
cynamon do posypania

Przygotowanie

Zaczynamy od końca, czyli od pokrojenia jabłek w plasterki o grubości około 2 cm. Foremkę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Nastawić piekarnik na 200 stopni.
Rozmieszać jajko i cukier drewnianym widelcem lub okrągłą trzepaczką, dodać wszystkie przyprawy, serek oraz miękkie masło i dobrze wymieszać. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto należy szybko zamieszać i równie szybko przełożyć do foremki, żeby nie zaczęło się robić zbite. Ułożyć pokrojone jabłka, posypać cynamonem i/lub grubym cukrem.
Ciasto pieczemy przez około 20 minut. 


Ciasto jest miękkie, wilgotne i bardzo aromatyczne, idealne na jesienne szarości. Na przykład takie jak dzisiaj w Helsinkach. Miłej soboty!

Komentarze

Popularne posty