Metsämarjakakku - ciasto z leśnymi jagodami




Metsämarjakakku, jak sama nazwa wskazuje to: metsä - las, marja - jagoda (wszystkie rodzaje jagód) i kakku - ciasto/tort, czyli ogólnie mówiąc ciasto, które w swoim składzie ma leśne owoce - jagody, borówki brusznice, maliny moroszki, a także maliny i poziomki w różnych proporcjach i kombinacjach. To chyba też jedna z najbardziej nieusystematyzowanych fińskich kategorii cukierniczych ;-) ponieważ znajdziemy w niej puszyste torty, serniki na zimno i takie ciasta, jak to moje - bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Składniki

2 jajka
200 ml cukru
1 laska wanilii
1 łyżka rumu
200g twarożku śmietankowego 
100g masła
400 ml mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g jagód
100g borówek brusznic
cukier puder do posypania

Przygotowanie

Zaczynamy od wysmarowania foremki masłem i oprószenia jej bułką tartą. Następnie nastawiamy  piekarnik na 200 stopni.
Rozmieszaj dokładnie jajko i cukier drewnianym widelcem lub okrągłą trzepaczką, dodaj wanilię, rum, twarożek oraz miękkie masło. Kiedy wszystkie składniki będą dobrze wymieszane dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Po dodaniu mąki, mieszamy ciasto bardzo energicznie i nie zostawiamy go w misce na dłużej, ponieważ inaczej będzie bardziej zbite.  Na sam koniec dodajemy połowę owoców i lekko mieszamy, po czym natychmiast przekładamy ciasto do foremki. Resztę jagód i borówek rozsypujemy na cieście. 
Ciasto pieczemy przez około 25 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.







Komentarze

Popularne posty