Taatelikakku, czyli fińskie świąteczne ciasto daktylowe




Taatelikakku*, czyli ciasto daktylowe należy w Finlandii do jednych z najbardziej ulubionych ciast świątecznych, moda i trendy przemijają, a ciasto daktylowe pozostaje. Dla wielu jest też najbardziej wyczekiwanym bożonarodzeniowym słodkim specjałem. Ciasto daktylowe jest wilgotne, aromatyczne i co tu dużo mówić, obłędne. Dla zapracowanych osób dobra wskazówka - ciasto daktylowe długo zachowuje świeżość, można je upiec nawet tydzień wcześniej.  
A co najważniejsze bardzo łatwe, naprawdę! Dzisiaj mam dla was tradycyjny przepis bez zbędnych dodatków, według mnie najlepszy.


Składniki:
300g daktyli bez pestek
150ml wody
150-200g masła
2 jajka
200ml cukru
50ml słodkiej śmietanki lub mleka
450ml mąki 
1 łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
cukier puder do posypania (można pominąć)


Przygotowanie:
Daktyle pokroić na połówki, jeżeli chcecie gładkie ciasto, to możecie pokroić je na bardzo małe kawałki. Pokrojone daktyle wrzucić do garnka, dodać wodę i zagotować.
Następnie dodać masło i delikatnie wymieszać i pozostawić do ostudzenia.
Jajka i cukier utrzeć w osobnej misce aż masa będzie prawie biała. Kiedy daktyle z masłem będą już ostudzone dodać roztarte jajka z cukrem, powoli zamieszać.
Odmierzyć mąkę, zmieszać z sodą, proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym i powoli dodawać do reszty ciasta.
Na koniec dodać śmietankę i delikatnie zamieszać.
Całość przłożyć do okrągłej foremki. Piec około 45-50min. w temperaturze 175C.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Jeżeli ciasto ma pojawić się na świątecznym stole, koniecznie należy je schować przed domownikami. Ryzyko, że zostanie pożarte tego samego dnia jest bardzo duże!






 taateli - daktyl, taatelit - daktyle
 kakku - ciasto, tort

Komentarze

Popularne posty