Maustekakku, świąteczne ciasto korzenne


Dzisiaj przepis na ciasto, które dla wielu Finów jest nieodłącznym elementem nadchodzących świąt. Maustekakku, czyli ciasto korzenne pojawia się na fińskich stołach już jesienią, ale kulminacja jego popularności przypada właśnie na okres świąt. Ciasto jest (jak zwykle) bardzo łatwe w przygotowaniu, a jego bogaty korzenny aromat rozgrzewa w długie zimowe wieczory.

Składniki:
200 g masła
550 ml mąki
150 ml maślanki
150 ml cukru
150 ml ciemnego syropu cukrowego (nie miodu)
1 1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka zmielonej skórki pomarańczowej
1 łyżeczka zmielonych goździków
1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego

masło do wysmarowania foremki
cukier puder do dekoracji

Przygotowanie
Połączyć wszystkie suche składniki w dużej misce. W drugim , mniejszym naczyniu wymieszać maślankę z cukrem i syropem. Roztopić masło i odstawić do ostudzenia. Powoli dolewać wymieszaną maślankę z cukrem do suchych składników, na koniec dodać roztopione masło. Wymieszać na gładką masę. Dużą foremkę (lub dwie małe) wysmarować masłem.  Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 50-60 minut. Ciasto będzie gotowe kiedy będzie miało piękny ciemno brązowy kolor i kiedy będzie łatwo odchodziło od boków foremki.


Komentarze

  1. Pięknie wygląda Twoja babka Świąteczna! Musiała jeszcze lepiej smakować, pozazdroszczę!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty