Perinteinen pinaattikeitto, czyli tradycyjna zupa szpinakowa
Słowniczek
pinaatti - szpinak
keitto - zupa
perinteinen - tradycyjny/tradycyjna
Tradycyjna fińska zupa szpinakowa jest naprawdę bardzo łatwa, szybka i smaczna. Najczęściej podawana jest z ugotowanym na twardo jajkiem. Składniki oraz sposób przygotwania nieco zaskakują i mogą przypominać bardziej zupę mleczną ze szpinakiem, niż znaną nam z polskich przepisów zupę szpinakową, ale czasami warto spróbować czegoś zupełnie innego.
Składniki
300g szpinaku świeżego lub mrożonego
2 łyżki masła
3 łyżki mąki pszennej
1l mleka
sól do smaku
pół łyżeczki zmielonego białego pieprzu
jajka gotowane na twardo - w zależności na ile mamy ochotę
drobno posiekany szczypiorek do posypania gotowej zupy - opcjonalnie
Przygotowanie
1. Szpinak
Umyj, pokrój w cienkie paseczki i zagotuj w bardzo malej ilości wody. Odcedź.
Jeżeli używasz mrożonego szpinaku - rozmroź i odcedź nadmiar wody.
2. Zupa
W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i energicznie mieszaj przez chwilę. Następnie ściągnij garnek z ognia i dodawaj stopniowo mleko dokładnie mieszając (najlepiej trzepaczką), tak żeby nie było grudek z mąki.
Kiedy składniki będą już dobrze wymieszane, postaw garnek z powrotem na ogniu i zagotuj. Następnie dodaj szpinak, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Na koniec dodaj sól i pieprz. Ja lubię jeszcze dodać świeżo zmielony czarny pieprz i trochę soku z cytryny (ale to już wersja nietradycyjna).
3. Kiedy zupa będzie się spokojnie gotować, w osobnym garnku ugotuj jajka.
Przed podaniem możesz posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Smacznego! Hyvää ruokahalua!
Komentarze
Prześlij komentarz