Pullapitko - fińska chałka z kardamonem i rodzynkami
Pullapitko, to fińska chałki z kardamonem (oczywiście). Pullapitko jest bardzo aromatyczna, mięciutka, maślana i od dziesiątek lat jest ulubionym fińskim dodatkiem do kawy. Ciasto jest naprawdę bardzo łatwe w przygotowaniu. Przepis dostałam od mojej teściowej, chociaż ona zawsze twierdzi, że jej chałka nigdy się nie udaje.
Składniki (na jedną dużą chałkę)
250ml mleka
20g świeżych drożdży
1 jajko
700ml mąki pszennej
75g masła
1 łyżeczka soli
100ml cukru
1 łyżeczka zmielonego kardamonu
opcjonalnie rodzynki
1 roztrzepane jajko
cukier gruboziarnisty
Wykonanie
Powoli dodawać mąkę, dobrze mieszając. Mąkę należy dodawać powli, aby ciasto nie wyszło zbyt zbite i twarde jeżeli dodamy jej zbyt dużo. Pod koniec wyrabiania dodać miękkie masło.
Ciasto podzielić na dwie części, uformować z nich dwa długie wałeczki. Następnie układamy je w łuk, jeden nad drugim. O tak
Zaczynamy zwijanie od trzeciego waleczka, przekładamy go na drugą stronę. O tak:
Teraz już łatwo, Krzyżujemy wałeczki 1 i 4, następnie kryżujemy wałeczki 2 i 3 i tak do końca.
Może ten sposób wygląda na trochę skomplikowany, dla ułatwienia można podzielić ciasto na trzy części i zawijać jak zwykły warkocz.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz