Witajcie!
Finlandia-zimno,
mróz, śnieg, jeziora, lasy, renifery, sauna- najczęściej tylko tyle o niej wiemy, ale uwierzcie to
jest wyjątkowo urzekający i smakowity kraj.
Mieszkam tu od wielu lat, jednak za każdym
razem odkrywam coś nowego, bez względu
na to, czy jestem w zabieganych Helsinkach, czy w lesie na mroźnym końcu
świata.
Właściwie nieodkryta i nieznana kuchnia fińska
może być tego dobrym przykładem. Zarówno
w tradycyjnym, jak i nowoczesnym wydaniu ma bardzo wiele do zaoferowania.
Tradycyjna kuchnia fińska charakteryzuje się prostotą w doborze składników i ich przygotowaniu oraz oszczędnym użyciem przypraw i ziół. Ryby, mięso, zboża i leśne owoce stanowią podstawę najważniejszych fińskich dań. Finlandia przez długi czas należała do Szwecji, potem do Rosji, co również możemy zaobserwować na fińskich talerzach. Finowie cenią swoją tradycyjną kuchnię, ale też nie zamykają się na wszelkiego rodzaju nowinki i trendy z całego świata.
Tradycyjna kuchnia fińska charakteryzuje się prostotą w doborze składników i ich przygotowaniu oraz oszczędnym użyciem przypraw i ziół. Ryby, mięso, zboża i leśne owoce stanowią podstawę najważniejszych fińskich dań. Finlandia przez długi czas należała do Szwecji, potem do Rosji, co również możemy zaobserwować na fińskich talerzach. Finowie cenią swoją tradycyjną kuchnię, ale też nie zamykają się na wszelkiego rodzaju nowinki i trendy z całego świata.
Zapraszam do
spokojnego świata ciepłych wędzonych okoni, zupy z łososia,aromatycznych
kardamonowych wypieków, malin moroszek, jagód, brusznic przyrządzanych na
milion sposobów....
Komentarze
Prześlij komentarz