Karjalanpiirakat - pierożki karelskie
Pierożki karelskie to kolejny specjał fiński wywodzący się z Karelii, dokładniej znad jeziora Ładoga, które do 1940 było częściowo w granicach Finlandii. Tutaj już trochę pisałam o historii Karelii.
Finowie uwielbiają pierożki karelskie, znajdziecie je niemal w każdym sklepie spożywczym. Uznawane są przez wielu za wyjątkowe i specyficzne tylko dla Finlandii, czego potwierdzeniem może być wpisanie karjalanpiirakat w 2003 przez UE na listę produktów regionalnych.
Finowie uwielbiają pierożki karelskie, znajdziecie je niemal w każdym sklepie spożywczym. Uznawane są przez wielu za wyjątkowe i specyficzne tylko dla Finlandii, czego potwierdzeniem może być wpisanie karjalanpiirakat w 2003 przez UE na listę produktów regionalnych.
Pierożki zrobione są z ciasta z mąki żytniej, w których nadzienie jest przygotowane z ryżu gotowanego na mleku, najczęściej podawane z munavoi, czyli jajeczno-maślanym smarowidłem. Najlepiej smakują na ciepło. Pierożki też mogą mieć nadzienie ziemniaczane (perunapiirakat), marchewkowo-ryżowe (porkkana-riisipiirakat).
ciasto:
150ml zimnej wody
1łyżka oleju
300ml mąki żytniej
100ml mąki pszennej
1 łyżeczka soli
nadzienie
ugotowany ryż na mleku, według tego przepisu
1 jajko
munavoi
2 jajka
2 łyżki masła (lub więcej jeżeli bardzo lubimy masło)
sól do smaku
Przygotowanie
Ciasto rozwałkować na grubość około pół centymetra.
Szklanką wycinać kółeczka jak na pierogi. Następnie każdy krążek rozwałkować.
Do ostudzonego ryżu dodać jedno jajko i dobrze wymieszać.
Jest kilka sposobów zrobienia charakterystycznych falbanek na pierożkach. Najłatwiejszy według mnie sposób, to najpierw zawinąć ciasto z jednej strony, w tym przypadku od dołu, następnie przycisnąć środek, po czym palcami 'zwijać' ciasto dociskając je do spodu.
Piec przez 15-20 minut w temperaturze 225-250 stopni w zależności od grubości ciasta i ilości nadzienia. Po upieczeniu pierożki posmarować roztopionym masłem z dodatkiem łyżeczki wody.
Podawać same lub z munavoi, które również łatwo przygotować.
Munavoi
Jajka ugotować na twardo, drobno pokroić i wymieszać z miękkim masłem. Dodać sól do smaku, jeżeli używasz niesolonego masła.
Komentarze
Prześlij komentarz