Voisilmäpullat - bułki z maślanym oczkiem



Voisilmäpullat to ulubione bułki mojego niejadka. Mięciutkie ze słodko-słonym środkiem. Wspaniałe na śniadanie do kawy. Polecam dodać masło solone, smak bułek jest naprawdę lepszy. W Finlandii solone masło jest zwykłym masłem, niesolonego trzeba szukać w wiekszych sklepach.

Składniki
250 ml mleka
25g drożdży
około 800ml mąki pszennej
1 jajko
100ml cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka zmielonego kardamonu
75g miękkiego masła

wypełnienie
50ml cukru
50g słonego masła




Przygotowanie
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Po chwili dodać jajko, cukier, sól, kardamon i część mąki, dobrze wymieszać. Następnie dodać resztę mąki, chwilę wyrabiać i dodać miękkie masło. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość możemy przystąpić do formowania bułeczek w zależności od waszych preferencji mogą to być małe, lub (jak u mnie dzisiaj) duże bułki. Bułeczki przykryć ściereczką i poczekać  około 20 min. Następnie w każdej bułce zrobić wgłębienie - trzeba  mocno docisnąć do blaszki. Posmarować jajkiem, następnie do każdego wgłębienia włożyć po kawałeczku masła i posypać cukrem.
Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 12-15 minut.




Komentarze

  1. W ilu stopniach i jak długo należy piec bułeczki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najważniejsza informacja ukryła się pod zdjęciem. Bułeczki pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 12-15 minut, aż się ładnie zarumienią. Dziękuję za komentarz!

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty