Perunarieska
(fin. peruna - ziemniak)
Perunarieska - to płaski placek przygotowany z ziemniaków, mąki jęczmiennej lub pszennej i jajka. Perunarieska stanowi bardzo smaczny zamiennik chleba i tak też jest najczęciej podawany - z masłem i serem lub wędliną. Niezwykle łatwy w przygotowaniu, szczególnie jeżeli zostało nam trochę puree ziemniaczanego z obiadu.
Składniki
500ml puree ziemniaczanego
1 łyżeczka soli
1 jajko
100ml płatków owsianych błyskawicznych
250ml mąki pszennej lub mąki chlebowej lub mąki jęczmiennej
Przygotowanie
Do puree ziemniaczanego dodać jajko, sól, zamieszać. Nastęnie dodać płatki owsiane i mąkę, zamieszać, ale niezbyt długo. Uformować placki o grubości około 2-3cm. Piec 15minut w temperaturze 250 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz