Perunarieska


Kiedyś już wam pisałam na temat różnych rodzajów chleba. Dzisiaj przepis na placki - perunarieska, które są w Finlandii bardzo popularne i bardzo lubiane. Można je też kupić właściwie w  każdym sklepie spożywczym w całej Finlandii, ale ich wykonanie nie jest ani trudne, ani pracochłonne.

(fin. peruna - ziemniak)




Perunarieska - to płaski placek przygotowany z ziemniaków, mąki jęczmiennej lub pszennej i jajka. Perunarieska stanowi bardzo smaczny zamiennik chleba i tak też jest najczęciej podawany - z masłem i serem lub wędliną. Niezwykle łatwy w przygotowaniu, szczególnie jeżeli zostało nam trochę puree ziemniaczanego z obiadu.

Składniki

500ml puree ziemniaczanego
1 łyżeczka soli
1 jajko
100ml płatków owsianych błyskawicznych
250ml mąki pszennej lub mąki chlebowej lub mąki jęczmiennej

Przygotowanie

Do puree ziemniaczanego dodać jajko, sól, zamieszać. Nastęnie dodać płatki owsiane i mąkę, zamieszać, ale niezbyt długo. Uformować placki o grubości około 2-3cm. Piec 15minut w temperaturze 250 stopni.

Komentarze

Popularne posty