Perunarieska

Kiedyś już wam pisałam na temat różnych rodzajów chleba. Dzisiaj przepis na placki - Perunarieska, które są w Finlandii bardzo popularne i bardzo lubiane. 
(fin. peruna - ziemniak)





Perunarieska - to płaski placek przygotowany z ziemniaków,  mąki jęczmiennej lub pszennej i jajka. Perunarieska stanowi bardzo smaczny zamiennik chleba i tak też jest najczęciej podawany - z masłem i serem lub wędliną. Niezwykle łatwy w przygotowaniu, szczególnie jeżeli zostało nam trochę puree ziemniaczanego z obiadu.

Składniki
500ml puree ziemniaczanego
1 łyżeczka soli
1 jajko
100ml płatków owsianych błyskawicznych
250ml mąki pszennej lub mąki chlebowej lub mąki jęczmiennej

Przygotowanie
Do puree ziemniaczanego dodać jajko, sól, zamieszać. Nastęnie dodać płatki owsiane i mąkę zamieszać, ale niezbyt długo. Uformować placki, położyć na blachę i piec 15minut  w temperaturze 250 stopni.

Komentarze

Popularne posty