poniedziałek, 16 maja 2016

Ohrauunipuuro - Jęczmienianka z piekarnika (fińskie śniadanie III)



Ohrauunipuuro z kardamonem i miodem to świetne śniadanie na pochmurny i deszczowy dzień, taki jak u mnie dzisiaj. Do zrobienia takiego śniadania potrzebujemy kaszę jęczmienną, mleko , trochę soli i kardamonu. Kiedy znudzimy się owsianką i jaglanką (której ja już nie mogę jeść), jęczmienianka będzie dobrą alternatywą. Bardzo łatwo ją przygotować, chociaż wymaga więcej czasu.




Składniki (2 porcje)
150ml kaszy jęczmiennej
700 ml mleka
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu
miód do smaku



Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni.  Wszystkie składniki odmierzyć i wymieszać w naczyniu żaroodpornym. Piec przez około 1h 15min. Podawać z owocami, mlekiem, masłem, miodem...




2 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł na śniadanie, nigdy nie próbowałam takiej kaszy w wersji śniadaniowej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję i naprawdę polecam :)

    OdpowiedzUsuń