Ohrauunipuuro - Jęczmienianka z piekarnika (fińskie śniadanie III)
Ohrauunipuuro z kardamonem i miodem to świetne śniadanie na pochmurny i deszczowy dzień, taki jak u mnie dzisiaj. Do zrobienia takiego śniadania potrzebujemy kaszę jęczmienną, mleko , trochę soli i kardamonu. Kiedy znudzimy się owsianką i jaglanką (której ja już nie mogę jeść), jęczmienianka będzie dobrą alternatywą. Bardzo łatwo ją przygotować, chociaż wymaga więcej czasu.
Składniki (2 porcje)
150ml kaszy jęczmiennej
700 ml mleka
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu
miód do smaku
miód do smaku
Przygotowanie
Bardzo fajny pomysł na śniadanie, nigdy nie próbowałam takiej kaszy w wersji śniadaniowej :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i naprawdę polecam :)
OdpowiedzUsuń