Juhannussilli, czyli śledzie w letnim wydaniu
Juhannus (fin.) - święto przesilenia letniego, tutaj możecie o nim przeczytać
silli (fin.) - śledź
Dla jasności dodam, że to jest nazwa używana przez moją kochaną teściową, ona przygotowuje takie śledzie tylko na Juhannusa. Zwyczajna nazwa tych śledzi to po prostu -tillisilli (fin.), czyli śledzie z koperkiem.
W czasie jednego z ulubionych fińskich świąt obowiązkowymi smakołykami na fińskich stołach są młode ziemniaki, śledzie z koperkiem, truskawki oraz wszelkie kiełbaski i mięsa z grilla. Dzisiaj przepis na juhannusowy klasyk, czyli śledzie z koperkiem. Śledzie przygotowywane na różne sposoby (np. smażone) i podawane z młodymi ziemniakami należą do tradycyjnych letnich potraw w Finlandii.
Składniki
4 solone filety śledziowe
1 mała biała cebula
8 ziaren czarnego pieprzu
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
mały pęczek koperku
Marynata
200 ml wody
100 ml octu jabłkowego
100 ml cukru (może być nieco mniej)
1 ząbek czosnku
kilka gałązek kopru
kilka gałązek kopru
Przygotowanie
Śledzie namoczyć w zimnej wodzie na co najmniej godzinę. W tym czasie przygotować
marynatę, czyli zagotować wodę z octem jabłkowym, cukrem, czosnkiem i kilkoma
łodygami kopru. Odstawić do wystygnięcia.
Następnie pokroić śledzie w kawałki dowolnej wielkości. W słoiku (lub innym naczyniu) układać warstwami śledzie, plasterki cebuli, liście
laurowe, gałązki kopru oraz pieprz i ziele angielskie. Ułożone śledzie zalać
marynatą i odstawić do lodówki na co najmniej jedną noc. Podawać z młodymi
ziemniakami.
Komentarze
Prześlij komentarz