Fińskie śniadanie - owsianka

Kawa i owsianka.

Owsianka (fin. kaurapuuro) króluje na fińskich stołach i każdy ją je i każdy Fin od małego wie dlaczego należy zacząć dzień od owsianki, bez trudu również potrafi wytłumaczyć jej niepodważalną wyższość.
Gotuje się ją najczęściej na wodzie z odrobiną soli. Fińska owsianka jest bardzo gęsta, w wersji tradycyjnej podawana z masłem lub mlekiem (tak, mleko jest dodatkiem, owsiankę polewa się zimnym mlekiem).

Owsianka z masłem



W wersji light owsianka podawana jest z owocami.


Składniki dla 2. osób:
400 ml wody
200 ml płatków owsianych (błyskawicznych)
szczypta soli
pół łyżeczki masła
mleko
owoce

Wodę zagotowac, dodać sół i płatki. Gotować kilka minut aż zmiekną. Podawać z masłem, mlekiem lub owocami.

Owsianka z mlekiem i jagodami - moja ulubiona :-)


Finowie piją ogromne ilości kawy, zaczynają na śniadanie, a kończą późnym wieczorem, ale o kawie będzie osobny wpis ;-)


Komentarze

Popularne posty