Fińskie śniadanie - owsianka
Kawa i owsianka.
Gotuje się ją najczęściej na wodzie z odrobiną soli. Fińska owsianka jest bardzo gęsta, w wersji tradycyjnej podawana z masłem lub mlekiem (tak, mleko jest dodatkiem, owsiankę polewa się zimnym mlekiem).
![]() |
Owsianka z masłem |
W wersji light owsianka podawana jest z owocami.
Składniki dla 2. osób:
400 ml wody
200 ml płatków owsianych (błyskawicznych)
szczypta soli
pół łyżeczki masła
mleko
owoce
Wodę zagotowac, dodać sół i płatki. Gotować kilka minut aż zmiekną. Podawać z masłem, mlekiem lub owocami.
![]() |
Owsianka z mlekiem i jagodami - moja ulubiona :-) |
Finowie piją ogromne ilości kawy, zaczynają na śniadanie, a kończą późnym wieczorem, ale o kawie będzie osobny wpis ;-)
Komentarze
Prześlij komentarz