Herkku - smakołyk, przysmak
W ten weekend w
Helsinkach na placu przy dworcu kolejowym, Rautatientori, miał miejsce festiwal fińskich przysmaków. Można tam było
spróbować różnych lokalnych specjałów od chlebów przez mięso niedźwiedzia i
łosia, po musztardę jagodami oraz miód
(oczywiście!) z lukrecją.
Wczoraj miałam okazję sprówbować wyśmienite sery oraz
lody malinowe.
Polecam również przed zbliżającą się jesienią i zimą zaopatrzyć się w zdrowe
soki, jak na przykład sok z maliny moroszki, jagód, borówek
lub rokitnika. Rokitnik został niestety trochę zapomniany w Polsce, a to wielki błąd! Małe zółto-pomarańczowe owoce kryją w sobie mnóstwo aktywnych substancji i ogromne ilości witaminy C.
Liczne stoiska oferowały również ciepłe dania, jak smażony łosoś, sieja i smażone sielawy. Wyjątkowym fińskim specjałem jest również Loimulohi, łosoś pieczony nad
ogniskiem przybity drewnianymi kołkami do drewnianych desek (zazwyczaj olcha lub osika) – a wygląda to tak.
Komentarze
Prześlij komentarz