Smażone sielawy - Paistetut muikut
Muikku (pol. sielawa), to ryba z rodziny łososiowatych, występująca w zimnych północnych jeziorach Europy. To również jedna z najpopularniejszych odmian ryb w Finlandii. Smażone na maśle, chrupiące niewelkie rybki są tradycyjnym fińskim przysmakiem.
Składniki:
600g sielawy
1dl mąki żytniej
1/2 lub mniej łyżeczki białego pieprzu
2 łyżki masła do smażenia
Połówka cytryny
Przygotowanie:
1. Jeżeli mamy całe rybki, należy je oczyścić, opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ja zawsze odcinam głowy, ale zupełnie normalna jest też wersja z głowami- tak, tak je też się je.
2. Dodać sól i pieprz do mąki i obtoczyć w niej ryby.
3. Rozgrzać patelnię, dodać masło. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor. Skropić cytryną.
Podawać z ziemniakami, lub z dipem śmietanowym z koperkiem. Ja zawsze podaję z cytryną, choć to już odstępstwo od tradycyjnej fińskiej kuchni.
Komentarze
Prześlij komentarz