Joulutorttu - Bożonarodzeniowe ciastka z powidłami śliwkowymi
Bez wahania można powiedzieć, że bez Joulutortut (joulutorttu l.poj.) i pierniczków nie ma w Finlandii świąt. To ciasteczka przygotowywane z ciasta francuskiego z powidłami śliwkowymi, oprószone cukrem pudrem. Niezwykle łatwe (jeżeli używamy gotowego, mrożonego ciasta francuskiego) i bardzo efektowne. Tradycyjny kształt ciastek to gwiazda, ale bardzo łatwo możemy wyczarować inne kształty. Poniżej mam dla was kilka różnych wzorów krok po kroku.
Składniki na 12 ciastek
500g ciasta francuskiego
powidła śliwkowe
cukier puder do posypania
Przygotowanie
Ciasto rozmrozić, pokroić w kwadraty. Naciąć według wybranego wzoru, dodać po sporej łyżeczce powideł śliwkowych i odpowiednio zawinąć. Są dwie szkoły dodawania powideł, pod lub na ciasto, i wybór należy do was. U mnie powidła są zawsze na wierzchu, bo takie bardziej mi się podobaja.
Piec w temperaturze 225 stopni przez 10-15 minut.
Wzory:
Gwiazdy
Aniołki
"Kwiaty"
"Prezenty"
Piękne te aniołki. DO tej pory robiliśmy jedynie gwiazdy, dzieci metodę ze szkoły przytargały:)
OdpowiedzUsuń