Smażony łosoś z zieloną soczewicą i porem


Łosoś z soczewicą nie należy oczywiście do tradycyjnych fińskich specjałów, ale w naszym domu powoli zaczyna zaliczać się do tej kategorii. To jest moja wersja przepisu podejrzanego kiedyś u znanego fińskiego kucharza.
Jego przepis był trochę bardziej skomplikowany, soczewica była gotowana osobno i por był duszony osobno, do tego był jeszcze sos. Ja wyznaję zasadę - im mniej garnków w użyciu, tym lepiej. Poza tym tamten przepis zawierał zbyt dużo masła ;-) Tak więc, to jest moja odchudzona i uproszczona wersja.
Soczewica jest bardzo dobrą alternatywą dla ziemniaków czy makaronu. O zaletach soczewicy nie muszę chyba pisać.
Proponuję użyć zieloną lub czarną soczewicę, ponieważ te rodzaje zachowują swój kształt i nie rozpadają się na kawałki, tak jak czerwona. Jeżeli chcemy wersję jeszcze bardziej light łososia można przygotować na parze.





Składniki (dla dwóch osób)

400g łososia 
2 łyżki oleju do smażenia
150 ml suchej, zielonej soczewicy
1 cały por
300 - 400ml bulionu warzywnego 
1/4 łyżeczki zmielonego białego pieprzu
sól do smaku
2 łyżki śmietanki
1łyżka komosy ryżowej - opcjonalnie




Przygotowanie

Zaczynamy od dokładnego umycia pora, trzeba o tym pamiętać, bo por to dosyć problematyczna roślina. Następnie pokroić w kostkę całe warzywo, razem z zieloną końcówką. Na głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać por i chwilę podsmażyć.
Soczewicę i komosę opłukać, dodać do pora, zamieszać oraz dodać połowę bulionu, przykryć pokrywką, dusić na małym ogniu, przez około 15 minut, co jakiś czas mieszać. Po tym czasie dodajemy resztę bulionu i dusimy kolejne 10 minut. Pod koniec sprawdzić czy soczewica jest już miękka, jeżeli tak, dodać dwie łyżki śmietanki, biały pieprz i sól. Odstawić na mały ogień na kilka minut. Jeżeli chcemy skrócić czas gotowania soczewicy, należy namoczyć ją w wodzie przez około 30min.

Łososia posypujemy solą i pieprzem, układamy na rozgrzanej patelni skórą do spodu, smażymy na średnim ogniu, aż skóra ładnie się zrumieni, około 3-5 minut. Następnie przełożyć rybę na drugą stronę, zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem przez  3-4 minuty w zależności od grubości ryby.





Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty