Lammaskaalikeitto - Zupa kapuściana z baraniną



Lammaskaalikeitto to kolejne tradycyjne domowe danie. Podobnie jak w przypadku Kaalilaatikko, wielu Finów ma przez nią kapuścianą traumę z czasów szkolnych. Wiem czym to jest spowodowane i wcale się nie dziwię.
Kapusta w Finlandii prawie zawsze jest w stanie bardzo rozgotowanym, przez co zupa czy zapiekanka ani zbyt ładnie nie wygląda, ani nie smakuje. Ja gotuję kapustę nieco krócej, żeby zachowała jeszcze swój wygląd. Lammaskaalikeitto jest wspaniałą zupą na zimne jesienne i zimowe dni. Moja wersja nie jest w stu procentach tradycyjna, ponieważ dodaję do niej kilka łyżek pęczaku.



Składniki

500g baraniny najlepiej z kością
600g kapusty białej
2 marchewki
5 ziemniaków
2 łyżki pęczaku
1 cebula
2 liście laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
sól, pieprz do smaku
pół łyżeczki majeranku
1,5l wody

Przygotowanie

Mięso włożyć do garnka, zalać litrem zimnej wody i zagotować na wolnym ogniu. Zebrać szumy, po czym dodać liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotować przez około godzinę.
W tym czasie możemy umyć i pokroić warzywa. Kiedy mięso zmięknie dodać poszatkowaną kapustę, resztę wody i gotować pod przykryciem przez około 15 minut.  Następnie dodać pokrojoną w kostkę marchew, dwie łyżki pęczaku (należy go wcześniej opłukać), gotować 15 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i cebulę, gotować aż zmiękną. Pokroić mięso i z powrotem dodać do zupy. Pod koniec gotowania dodać majeranek. Można podawać z natką pietruszki.



Komentarze

Popularne posty