Hyvää pääsiäistä! - Wesołej Wielkanocy!
Życzę Wam zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych w gronie rodziny i przyjaciół!
W naszej rodzinie łączymy tradycje polskie i fińskie, dlatego na naszym stole już jest poświęcony koszyczek, jutro będzie biały barszcz, biała kiełbasa, chrzan, ale też jagnięcina, łosoś wędzony na zimno, ikra z pstrąga tęczowego, a na deser, mämmi, sernik na zimno z maliną moroszką. Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej na temat Wielkanocy w Finlandii, zapraszam tutaj.
Kilka nieco innych sposobów na podanie jajek.
A to moje ulubione danie wielkanocne. Rostbef jagnięcy w miętowej marynacie. Po usmażeniu najlepiej jeszcze dodatkowo posypać świeżą miętą. Mięta, jagnięcina i baranina pasują idealnie. Polecam spróbować. Przepis na marynatę miętową znajdziecie tutaj jako Marynata V.

W naszej rodzinie łączymy tradycje polskie i fińskie, dlatego na naszym stole już jest poświęcony koszyczek, jutro będzie biały barszcz, biała kiełbasa, chrzan, ale też jagnięcina, łosoś wędzony na zimno, ikra z pstrąga tęczowego, a na deser, mämmi, sernik na zimno z maliną moroszką. Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej na temat Wielkanocy w Finlandii, zapraszam tutaj.
Kilka nieco innych sposobów na podanie jajek.
![]() |
Chleb żytni z łososiem, jajkiem, odrobiną majonezu z ikrą. |
![]() |
![]() |
Jajka faszerowane ikrą z pstrąga tęczowego. |
![]() |
Nieśmiertelne jajka faszerowane pieczarkami |
A to moje ulubione danie wielkanocne. Rostbef jagnięcy w miętowej marynacie. Po usmażeniu najlepiej jeszcze dodatkowo posypać świeżą miętą. Mięta, jagnięcina i baranina pasują idealnie. Polecam spróbować. Przepis na marynatę miętową znajdziecie tutaj jako Marynata V.
![]() |
Rostbef jagnięcy w miętowej marynacie |

Komentarze
Prześlij komentarz