Tippaleipä
Tippaleivät (l.m.), to chrupiące ciasteczka w kształcie gniazdek lub mózgu (jak kto woli), smażone w głębokim tłuszczu i posypane cukrem pudrem. Stanowią nieodłączny element Vappu - najbardziej szalonego fińskiego święta.
Składniki
3 jajka
1 łyżka cukru
1 płaska łyżeczka soli
150 ml mleka
300 ml + 1 łyżka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka startej skórki z cytryny - opcjonalnie
cukier puder do posypania
około 700ml oleju do smażenia.
Przygotowanie
Jaja roztrzepać, dodać cukier, sól, mleko i zamieszać.
Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny.
Prawie wszystkie fińskie gospodynie domowe (obecnie) do robienia tippaleipä używają butelek po keczupie, ja też tak robię, możecie oczywiście użyć dowolnej butelki z której będzie łatwo wycisnąć ciasto. Tak więc, do umytej butelki wlewamy ciasto, dzięki czemu będzie nam o wiele łatwiej smażyć.
Do rozgrzanego oleju wyciskamy ciasto tworząc gniazdka lub móżdżki. Smażymy 1-2 minuty (w zależności od grubości ciastek), aż będą jasno brązowe. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz