Uunilohi - Łosoś z piekarnika w śmietanie z koperkiem
Dopiero teraz uświadomiłam sobie, że nie dodałam tutaj jeszcze jednego z najpopularniejszych przepisów na łososia - pieczony w śmietanie z solą, pieprzem i koperkiem - z takim łososiem lub pstrągiem tęczowym najczęściej spotkacie się w Finlandii. Skąd ten pstrąg tęczowy? Finowie też czasami mylą obie ryby, łosoś to lohi, a pstrąg tęczowy to kirjolohi. Finowie uwielbiają skracać słowa, tak więc często lohi i lohi nie robi większej różnicy. Różnica między rybami jest, łosoś jest grubszy i ma jaśniejszy kolor, ale najczęściej przygotowuje się je w podobny sposób ponieważ smak jest podobny.
To kolejny bardzo łatwy przepis niewymagający szczególnych umiejętności kulinarnych.
Bardzo pomocnym narzędzięm będą szczypce, dzięki którym pozbędziemy się ości. Jeżeli lubicie ryby, to polecam kupić szczypce, bardzo dobra inwestycja na przyszłość ;-)
Składniki
1 filet z łososia, około 1kg
250 ml śmietanki
sól
pieprz do smaku
sok z połówki cytryny
koper suszony lub świeży w zależności od pory roku ;-)
Przygotowanie
Nagrzać piekarnik do temperatury 175 stopni.
Filet oczyścić, wyciągnąć ości, opłukać oszuszyć i pozbyć się skóry (jeżeli zostawicie skórę to też nic wielkiego się nie stanie ;-) ).
Posypać solą, pieprzem i skropić cytryną. Łososia polać śmietanką i posypać koperkiem. Piec 30 - 40 minut, w zależności od grubości ryby. Podawać z ziemniakami.
Ale pysznie wygląda! Z chęcią zjadłabym takiego!:)
OdpowiedzUsuńJaka śmietanka ? Kwaśna słodka ? Ilu procentowa?
OdpowiedzUsuńSłodka, taka w kartoniku, a zawartość tłuszczu w zależności od upodobań. Im bardziej tradycyjnie, tym więcej tłuszczu, czyli od 20% wzwyż.
UsuńZdecydowanie jeden z moich ulubionych przepisów, jeśli chodzi o łososia :) Powiedz mi tylko, gdzie kupujesz rybę? Bo wiem, że to ma spore znaczenie. Zastanawiam się nad marką http://mowilosos.pl/ - testowałaś ich produkty?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że jakość ryby ma bardzo duże znaczenie. Nie znam produktów tej firmy. Staram się kupować ryby od lokalnych producentów.
Usuń