Zakręcona drożdżówka
Lubię moje sprawdzone przepisy, ale żeby nie było monotonnie, wymyślam im nowe wcielenia :-)
Przepis, z którego zrobiłam drożdżówkę, jest na blogu od dawna i jest bardzo lubiany. Robię z niego bułki, bułeczki oraz inne zawijasy, zmieniając jedynie nadzienie.
Dzisiaj zwykłe ciasto drożdżowe z twarożkiem i borówkami, które oprócz dobrego smaku, wyróżnia się ciekawym wyglądem. Miękkie, puszyste, lekko kwaskowe... nic, tylko odrywać jeszcze ciepłe kawałki.
Składniki*
20g drożdży
250ml mleka
1/2 łyżeczki soli
80ml cukru
1łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka zmielonego kardamonu
1 jajko
100g masła
700-800 ml mąki
1 roztrzepane jajko do posmarowania ciasta
trochę gruboziarnistego cukru do posypania
Nadzienie
2 łyżki twarożku, u mnie taki bardzo miękki, ale no. typu kanapkowego też może być
3 łyżki mrożonych borówek
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru
Przygotowanie
1. Drożdże rozdrobnić i dodać do ciepłego mleka, zostawić na kilka minut. Następnie dodać jajko, cukier, cukier waniliowy, kardamon oraz sól, zamieszać. Mąkę dodawać stopniowo mieszając łyżką lub ręką. Na koniec dodać roztopione masło i chwilę wyrabiać. Odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.
2. Kiedy ciasto jest już wyrośnięte, podzielić je na dwa kawałki i rozwałkować. Serek rozmieszać z cukrem, następnie posmarować nim ciasto, posypać borówkami lub innymi owocami, najlepiej w małych kawałkach. Jeżeli owoce są mrożone, można oprószyć je odrobiną mąki ziemniaczanej. Przykryć ciasto drugą warstwą.
3. Ciasto pokroić w trójkąty zostawiając jednak nieco miejsca na środku. Następnie wywijać trójkąciki w przeciwnych kierunkach.
4. Zostawić na 15-20 minut do wyrośnięcia. Posmarować jajkiem, posypać grubym cukrem lub kruszonką i wstawić do piekarnika. Piec około 30minut w temperaturze 200 stopni.
* UWAGA z tego przepisu zrobiłam drożdżówkę w małej foremce (22cm), oraz osiem mini bułeczek (w formach na muffinki). Jeżeli będziecie robić w małej foremce, tego ciasta wystarczy na trzy części, będzie jeszcze lepszy efekt.
Komentarze
Prześlij komentarz