Helmipuuro lub perunapuuro czyli fińska ziemniaczanka
Przewróciłam
internet do góry nogami i nie znalazłam polskiego odpowiednika helmisuurimo, czyli tych właśnie granulek.
Znalazłam granulat i grysik ziemniaczany, ale one nie wyglądały ( przynajmniej na zdjęciach),
tak jak powinny ;) Może ktoś z Was wie?
Popularność
helmipuuro wzrosła w ostatnich latach, głównie ze względu na antyglutenową
histerię. Tak więc, ziemniaczanka okazała się całkiem niezłym pomysłem, a do
tego jest tania i łatwa w przygotowaniu. Do ziemniaczanki dodajemy mleko,
masło, miód, cukier, cynamon, owoce, lub cokolwiek innego.
Moja wersja na
dziś z dżemem z maliny moroszki.
Składniki (3-4 osoby)
800 ml mleka
200 ml granulek ziemiaczanych
1/2 łyżeczki soli
łyżka masła
![]() |
Przygotowanie
Do gotującego się mleka dodać granulki, gotować na małym ogniu przez 8 minut. Dodać sól i masło, zamieszać. Po ugotowaniu zostawić na 2-3 minuty pod przykryciem. Podawać z cynamonem, dżemem lub owocami.
Czy te kuleczki to moze tapioka?
OdpowiedzUsuńNie, tapioka jest powstaje z manioku. Te kuleczki są ze skrobi ziemniaczanej.
Usuń