Aromatyczne muffinki dyniowe

Składniki
200g margaryny lub masła
100 ml cukru białego (zazwyczaj jest więcej cukru, ale dynia jest słodka, więc nie chciałam żeby muffinki były za słodkie)
60 ml cukru muscovado
3 jajka
400 ml mąki
200 ml puree z dyni
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka zmielonego kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
Wykonanie
Margarynę rozetrzeć z cukrem i przyprawami (nie czekam z przyprawami do końca, ponieważ uwielbiam zapach kardamonu). Następnie dodawać po jednym jajku dokładnie mieszając. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia dodajemy w częściach na zmianę z puree dyniowym. Jeżeli puree jest bardzo wodniste możemy dodać więcej mąki, jeżeli ciasto wydaje nam się zbyt gęste można dodać kilka łyżek mleka lub wody. Przełożyć do foremki, piec w temperaturze 210 stopni przez około 30-35 minut, sprawdzić patyczkiem. Smacznego!

U mnie ostatnio była to jedna średnia dynia Hokkaido i jedna, też średnia, dynia piżmowa.
Jak przygotować puree z pieczonej dyni?
Dynię umyć, pokroić na mniejsze kawałki, położyć na blaszce wyłożonej papierem. Piec aż będzie miękka w temp około 180 stopni. Następnie zmiksować lub przetrzeć przez sito.
PS z tych dwóch egzemplarzy zrobiłam muffinki, zupę dyniową i jeszcze trochę zamroziłam.

Pyszne te muffinki! :)
OdpowiedzUsuń:) super!
Usuń