Muffiny z jagodami, błonnikiem orkiszowym i siemieniem lnianym
Niby zwykłe muffiny
Te niepozorne
muffinki, wcale nie są tak niezdrowe jakby się Wam mogło wydawać. Dlaczego?
Oprócz jagód i żurawin zaliczanych do fińskich superfoods, zawierają
jeszcze błonnik orkiszowy oraz zmielone siemię lniane. Wyglądają i smakują
wyśmienicie. PS już czas zamienić chińskie jagody goji na lokalne jagody i żurawiny, a południowoamerykańskie ziarna chia na tak samo zdrowe siemię lniane ;) Naprawdę.
Składniki na 12
muffinek
100 ml białego cukru
50 ml cukru muscovado
200g masła
3 jajka
400 ml mąki
pszennej
175ml mleka
2 łyżeczki
błonnika orkiszowego
2 łyżeczki
zmielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
150g jagód
2 łyżki mrożonych
żurawin
Masło rozetrzeć z cukrem na gładką masę. Następnie dodawać pojedyńczo jajka. Kiedy masa będzie już jednolita możemy zacząć dodawać mąkę wymieszaną z innymi suchymi składnikami. Dodajemy na zmianę z mlekiem powoli mieszając. Kiedy masa będzie już gotowa, dodać jagody i delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremek i piec w temperaturze 210-220 stopni przez 15-20 minut. PS jeżeli dodamy więcej mrożonych jagód, wówczas trzeba raczej poczekać te 20 minut. Smacznego!
![]() |
Jesienny widok na wesołe miasteczko Linnanmäki |
Pyszności :)
OdpowiedzUsuńMnie jagody goji nie zachwyciły smakiem, zdecydowanie wolę żurawinę :)
Dziękuję bardzo :)
OdpowiedzUsuń