Lohivoileipäkakku, czyli łososiowy tort kanapkowy

Lohivoileipäkakku, czyli łososiowy tort kanapkowy




Na początek szybka lekcja języka fińskiego:

lohi - łosoś
voileipä - kanapka, a dokładniej voi - masło,  leipä - chleb
kakku - tort

Torty kanapkowe, jak już kiedyś pisałam, są bardzo popularne w Finlandii i mają zapewnione stałe miejsce na stole w czasie rodzinnych uroczystości. Torty mogą również być alternatywą dla zwyczajnego obiadu lub kolacji, szczególnie kiedy jest gorąco i zwyczajnie nie chce nam się gotować. W tym roku w Finlandii mamy rekordowo gorące lato, z temperaturami powyżej 30. stopni Celsjusza w Laponii. Dlatego gotowanie, a szczególnie pieczenie zostawiam na chłodniejsze dni. 



Tort łatwo przygotować, nie wymaga żadnych zdolności kulinarnych.
Składniki:
9 dużych kromek chleba tostowego
150g wędzonego na zimno łososia
2 opakowania (150g) kremowego twarożku
100ml jogurtu
2 jajka ugotowane na twardo
pół zielonej papryki
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka soku z cytryny
100ml posiekanego szczypiorku
150 ml bulionu warzywnego lub rybnego

Przygotowanie:

Ugotować jajka na twardo.
Łososia, jajko, paprykę oraz szczypiorek drobno posiekać. Możecie zostawić trochę łososia do dekoracji.
1 opakowanie twarożku wymieszać z jogurtem, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszać z posiekanymi warzywami, albo jeżeli chcecie uzyskać widoczną różnicę między warstwami możecie podzielić serek i składniki na pół np. w jednej tylko łosoś, a w drugiej jajko, szczypiorek i papryka. Możecie mieć każdą warstwę innego koloru, czyli osobno jajko na jednej warstwie, osobno łosoś i osobno szczypiorek z papryką. Kombinacje zależą tylko i wyłącznie od waszej fantazji.

Następnie ułożyć trzy kromki chleba blisko siebie, nasączyć bulionem. Na nasączonym chlebie rozsmarować nadzienie i tak warstwa po warstwie.
Tort dekorujemy kremowym serkiem i warzywami, ziołami, sałatą, na co tylko macie ochotę, akurat miałam pędy groszku cukrowego i to było bardzo smakowite połączenie. Do tego dla dekoracji drobno pokrojony ogórek i kilka plasterków łososia. Gotowy tort włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny (jezeli już bardzo nie możecie wytrzymać), a najlepiej na całą noc.  Smacznego!





Komentarze

Popularne posty