Lohivoileipäkakku, czyli łososiowy tort kanapkowy
Lohivoileipäkakku, czyli łososiowy tort kanapkowy
Na początek szybka lekcja języka fińskiego:
lohi - łosoś
voileipä - kanapka, a dokładniej voi - masło, leipä - chleb
kakku - tort
Torty kanapkowe,
jak już kiedyś pisałam, są bardzo popularne w Finlandii i mają zapewnione stałe miejsce na stole w czasie rodzinnych uroczystości. Torty mogą również być alternatywą
dla zwyczajnego obiadu lub kolacji, szczególnie kiedy jest gorąco i zwyczajnie nie chce nam się gotować. W tym roku w
Finlandii mamy rekordowo gorące lato, z temperaturami powyżej 30. stopni
Celsjusza w Laponii. Dlatego gotowanie, a szczególnie pieczenie zostawiam na chłodniejsze dni.
Tort łatwo
przygotować, nie wymaga żadnych zdolności kulinarnych.
Składniki:
9 dużych kromek chleba tostowego
150g wędzonego na
zimno łososia
2 opakowania (150g) kremowego twarożku
100ml jogurtu
2 jajka ugotowane
na twardo
pół zielonej
papryki
½ łyżeczki
pieprzu
1 łyżeczka soku z
cytryny
100ml posiekanego
szczypiorku
150 ml bulionu
warzywnego lub rybnego
Przygotowanie:
Ugotować jajka na
twardo.
Łososia, jajko,
paprykę oraz szczypiorek drobno posiekać. Możecie zostawić trochę łososia do dekoracji.
1 opakowanie
twarożku wymieszać z jogurtem, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszać z
posiekanymi warzywami, albo jeżeli chcecie uzyskać widoczną różnicę między
warstwami możecie podzielić serek i składniki na pół np. w jednej tylko łosoś,
a w drugiej jajko, szczypiorek i papryka. Możecie mieć każdą warstwę innego koloru, czyli osobno jajko na jednej warstwie, osobno łosoś i osobno szczypiorek z papryką. Kombinacje zależą tylko i wyłącznie
od waszej fantazji.
Następnie ułożyć
trzy kromki chleba blisko siebie, nasączyć
bulionem. Na nasączonym chlebie rozsmarować nadzienie i tak warstwa po warstwie.
Tort dekorujemy
kremowym serkiem i warzywami, ziołami, sałatą, na co tylko macie ochotę, akurat
miałam pędy groszku cukrowego i to było bardzo smakowite połączenie. Do tego dla dekoracji drobno pokrojony ogórek i kilka plasterków łososia. Gotowy
tort włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny (jezeli już bardzo nie możecie
wytrzymać), a najlepiej na całą noc. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz