Lasimestarin silli, moje ulubione śledzie



Lasimestarin silli, czyli marynowane śledzie z marchewką i czerwoną cebulą należą do jednych z najbardziej tradycyjnych i zarazem najbardziej popularnych śledzi w Finlandii.  Śledzie przygotowane według tego przepisu są najczęściej jedzone jesienią i zimą, ale ja lubię je przez cały rok. Sposób przygotowania jest bardzo prosty jednak musicie uzbroić się w cierpliwość, bo najlepiej smakują dopiero po 24 godzinach w lodówce.

Składniki

4 filety śledziowe solone  (około 350-400g)
1 średnia marchew
1 mała cebula czerwona

Marynata
300 ml wody
150 ml octu
100 ml cukru
4 liście laurowe
10 ziaren czarnego pieprzu
6-8 ziaren ziela angielskiego
pół łyżeczki nasion gorczycy (ja nie używam ze względu na alergię jednego z domowników)
PS W wersji bożonarodzeniowej można dodać kilka całych goździków.



Przygotowanie

1. Śledzie namoczyć w zimnej wodzie przez co najmniej godzinę.
2. Przygotować marynatę - cukier, wodę, ocet oraz przyprawy zagotować i odstawić do ostudzenia.
3.  Marchew i cebulę pokroić w cienkie plasterki. Śledzie kroimy w paseczki około 2 cm szerokości.
4. Śledzie oraz warzywa ułożyć w słoiku (lub innym zamykanym naczyniu) warstwami według własnej fantazji
5. Przygotowane śledzie zalać ostudzoną marynatą
6. Pozostawić w lodówce na minimum 12 godzin, ale jak już wspomniałam lepiej wytrzymać 24 godziny.


Smacznego!
Hyvää ruokahalua!

Komentarze

Popularne posty