Jesienna owsianka
Listopad jest bez wątpienia najgorszym miesiącem w Finlandii. Szary, ciemny i ponury, te przymiotniki doskonale obrazują fiński, a już na pewno helsiński listopad. W północnych częściach kraju można liczyć na śnieg, a co za tym idzie na nieco więcej światła. Helsinki są w tym czasie przykryte grubą warstwą chmur. Nie lubię listopada, ale próbuję sobie jakoś z nim radzić, zapełniam kalendarz, planuję, zapalam świeczki, gotuję aromatyczne potrawy. Dlatego dzisiaj mam przepis na bardzo jesienną owsiankę pachnącą kardamonem, cynamonem i wanilią.
Dla wielu Finów owsianka jest podstawą diety, głównym składnikiem śniadania, jeżeli chcecie przepis na tradycyjną owsiankę po fińsku, to znajdziecie go tutaj.
Składniki (na dwie duże porcje)
300 ml wody
200 ml mleka 3%
250 ml płatków owsianych
1 średnie jabłko
garść rodzynek
¼ łyżeczki zmielonego kardamonu
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki miodu/może też być syrop klonowy
szczypta soli
Do tej owsianki zdecydowanie pasowałyby orzechy, ja niestety nawet nie mogę mieć orzechów w domu.
Przygotowanie
Zagotować osoloną wodę, następnie dodać płatki owsiane, przyprawy i gotować 5 minut na wolnym ogniu (lub dłużej, jeżeli będzie taka potrzeba). Następnie dodać pokrojone jabłko, rodzynki oraz mleko, dokładnie zamieszać i zagotować przez około 2 minuty. Pozostawić pod przykryciem jeszcze na 2-3 minuty. Przed samym podaniem dodać miód. Smacznego!
Świetny post! Dobrze się czytało!
OdpowiedzUsuń