Sima, napój majówkowy
Jedno z ulbionych fińskich świąt, fiński karnawał, święto wiosny - Vappu zbliża się wielkimi krokami. W sklepach już jakiś czas temu pojawiły się kolorowe balony, tradycyjne ciastka, więcej pączków oraz napój sima. W tym roku jeszcze nie będziemy mogli tłumnie świętować na ulicach miast, ale Vappu na pewno nie zostało odwołane.
Pisałam obszernie o tym święcie, więc nie będę się powtarzać. Poniżej znajdziecie linki do wcześniejszych wpisów:
Dzisiaj napiszę kilka słów o specjalnym napoju, który przygotowuje się właśnie na ten dzień. Sima to fermentowany słodki napój o niewielkiej zawartości alkoholu, może też być w wersji bezalkoholowej. To niejako fińska wersja miodu pitnego, chociaż oba napoje obecnie nie mają zbyt wiele wspólnego - sima zamiast miodu zawiera cukier i zawartość alkoholu jest o wiele mniejsza niż w znanym w Polsce miodzie pitnym. Dawno, dawno temu nazwą sima określano właśnie miód pitny.
Do przygotowania simy potrzebny będzie brązowy cukier, cytryny, drożdże i garstka rodzynek. Sima nie wymaga znajomości żadnych specjalnych technik, wymaga jedynie czasu, około 3 dni.
Składniki:
2,5 l wody
150-200ml cukru
200-250ml miękkiego brązowego cukru (muscovado ma zbyt mocny smak i zapach)
1-2 cytryny
bardzo mały kawałek świeżych drożdży, wielkości ziarenka czarnego pieprzu
2 łyżeczki rodzynek
Przygotowanie:
1. Przygotuj cytryny:
- dokładnie umyj, obierz skórkę z całej cytryny lub cytryn np. obieraczką do ziemniaków. Potem obierz dokładnie wszystkie białe części. Pokrój cytrynę na plasterki. Do dużego i głębokiego garnka lub miski, dodaj skórkę cytryny, plasterki cytryny oraz cukier.
2. Zagotuj połowę wody i zalej nią cytryny i cukier. Zamieszaj, przykryj i pozostaw na około 5-10 minut.
3. Dodaj pozostałą wodę (zimną).
4. Kiedy zalewa osiągnie temperaturę pokojową, dodaj drożdże.
5. Przygotowaną simę pozostaw w temperaturze pokojowej aż zacznie lekko fermentować (około jeden dzień).
6. Do czystych butelek dodaj po kilka rodzynek i po płaskiej łyżeczce białego cukru.
7. Przelej napój do butelek. Polecam przecedzić przez np. gazę lub przez sitko.
8. Zamknij butelki, ale nie zbyt mocno, żeby w czasie fermentacji nie wybuchły.
9. Postaw butelki w chłodnym miejscu. Sprawdzaj proces fermentacji. Kiedy płyn w butelkach już się uspokoi (1-2 dni), możesz dokładnie zakręcić/zamknąć butelki.
10. Sima jest gotowa, kiedy rodzynki będą unosiły się na górze. Wstaw gotowy napój do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz