Fińskie zupy idealne na jesień


Jesień w Finlandii jest już bardzo zaawansowana – ruska w całej swojej okazałości powoli się kończy, wieczory stają się coraz ciemniejsze, a poranki mroźne. Dlatego przygotowałam dla was listę fińskich zup idealnych na chłodniejsze dni. Polacy uwielbiają zupy i chyba nie mogą bez nich żyć (zaliczam się do tej grupy). Finowie nie są aż tak wielkimi entuzjastami zup, ale tutaj też znajdziemy kilka wartych spróbowania. Podczas gdy w Polsce zupa często jest jedynie pierwszym daniem, w Finlandii zupy często są traktowane jako danie główne, dlatego są pożywne i bardziej treściwe. Podstawowymi składnikami zup są ziemniaki, cebula, marchew lub brukiew, mięso albo ryba. W czasie sezonu łowieckiego często można zjeść zupę z mięsem łosia lub zupę z "kluskami" zrobionymi z dodatkiem krwi. Wypróbujcie te przepisy w czasie jesiennej pluchy.

1. Lohikeitto, czyli zupa z łososia. Przygotowywana przez cały rok, ale według mnie, to właśnie jesienią i zimą smakuje najlepiej.




3. Lammaskaalikeitto, kapuściana zupa z baraniną


4. Nieśmiertelna grochówka


5. Kainuulainen kalakeitto, zupa rybna z regionu Kainuu

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty