Fińskie zupy idealne na jesień
Jesień w Finlandii jest już bardzo
zaawansowana – ruska w całej swojej okazałości powoli się
kończy, wieczory stają się coraz ciemniejsze, a poranki mroźne. Dlatego
przygotowałam dla was listę fińskich zup idealnych na chłodniejsze dni. Polacy
uwielbiają zupy i chyba nie mogą bez nich żyć (zaliczam się do tej grupy).
Finowie nie są aż tak wielkimi entuzjastami zup, ale tutaj też znajdziemy kilka
wartych spróbowania. Podczas gdy w Polsce zupa często jest jedynie pierwszym
daniem, w Finlandii zupy często są traktowane jako danie główne, dlatego są
pożywne i bardziej treściwe. Podstawowymi składnikami zup są ziemniaki, cebula,
marchew lub brukiew, mięso albo ryba. W czasie sezonu łowieckiego często można
zjeść zupę z mięsem łosia lub zupę z "kluskami" zrobionymi z dodatkiem
krwi. Wypróbujcie te przepisy w czasie jesiennej pluchy.
1. Lohikeitto, czyli zupa z łososia. Przygotowywana przez cały rok, ale według mnie, to właśnie jesienią i zimą smakuje najlepiej.
3. Lammaskaalikeitto, kapuściana zupa z baraniną
4. Nieśmiertelna grochówka
5. Kainuulainen kalakeitto, zupa rybna z regionu Kainuu
4. Nieśmiertelna grochówka
5. Kainuulainen kalakeitto, zupa rybna z regionu Kainuu
wygląda apetycznie
OdpowiedzUsuń