Kahvi-taatelikakku, czyli kawowe ciasto daktylowe






Ciasto daktylowe należy do moich ulubionych fińskich bożonarodzeniowych wypieków. Przepis na tradycyjne ciasto daktylowe znajdziecie w moim wcześniejszym wpisie – tutaj. Tym razem mam dla was mniej tradycyjną wersję z dodatkiem kawy.

Składniki

250g daktyli bez pestek

200ml kawy

200g solonego masła

2 jajka

1 łyżeczka cukru waniliowego

50ml słodkiej śmietanki

około 400ml mąki pszennej (tak, tu są mililitry :-) )

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 płaska łyżeczka sody

3 łyżki amaretto/rumu/brandy (można zamienić na np. wodę, glögi, lub sok np. żurawinowy/jabłkowy)

Przygotowanie

Pokrój daktyle w małe kawałki, przełóż do garnka. Dodaj wcześniej przygotowaną kawę i gotuj przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodaj masło i dobrze wymieszaj. Poczekaj aż masa daktylowo-maślana ostygnie.

Następnie dodaj jajka, cukier waniliowy i śmietankę, wymieszaj łyżką (jeżeli chcesz pozostawić większe kawałki daktyli) lub użyj miksera na wolnych obrotach. Powoli dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Na sam koniec dodaj amaretto.

Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem (lub margaryną) okrągłej foremki o średnicy 23 cm. Piecz w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez 50 miut.

 

Smacznego!

 


Komentarze

  1. To ciasto jest fantastyczne, u mnie już trzeci raz od opublikowania przepisu;) Warto zrobić dobrą kawę, ja robię dość mocną; ten kawowo-daktylowy smak i aromat to coś wspaniałego!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty