Kahvi-taatelikakku, czyli kawowe ciasto daktylowe
Ciasto daktylowe należy do moich ulubionych fińskich
bożonarodzeniowych wypieków. Przepis na tradycyjne ciasto daktylowe znajdziecie
w moim wcześniejszym wpisie – tutaj. Tym razem mam dla was mniej tradycyjną
wersję z dodatkiem kawy.
Składniki
200ml kawy
200g solonego masła
2 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
50ml słodkiej śmietanki
około 400ml mąki pszennej (tak, tu są mililitry :-) )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
3 łyżki amaretto/rumu/brandy (można zamienić na np. wodę, glögi, lub sok np. żurawinowy/jabłkowy)
Przygotowanie
Pokrój daktyle w małe kawałki,
przełóż do garnka. Dodaj wcześniej przygotowaną kawę i gotuj przez około 5
minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodaj masło i dobrze
wymieszaj. Poczekaj aż masa daktylowo-maślana ostygnie.
Następnie dodaj jajka, cukier
waniliowy i śmietankę, wymieszaj łyżką (jeżeli chcesz pozostawić większe
kawałki daktyli) lub użyj miksera na wolnych obrotach. Powoli dodawaj mąkę z
proszkiem do pieczenia i sodą. Na sam koniec dodaj amaretto.
Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem
(lub margaryną) okrągłej foremki o średnicy 23 cm. Piecz w temperaturze 175
stopni Celsjusza przez 50 miut.
Smacznego!
To ciasto jest fantastyczne, u mnie już trzeci raz od opublikowania przepisu;) Warto zrobić dobrą kawę, ja robię dość mocną; ten kawowo-daktylowy smak i aromat to coś wspaniałego!
OdpowiedzUsuń