Porkkanalaatikko, czyli fińska wigilijna zapiekanka z marchewki w wersji wegańskiej
Na fińskim wigilijnym stole muszą znaleźć się tradycyjne zapiekanki: z brukwi, marchewki, z wątróbką, oraz ziemniaczana (za którą nie przepadam, pewnie dlatego nie ma na nią przepisu ;-)). Dzisiaj mam dla was zapiekankę marchewkową w wersji wegańskiej. Zapiekanka marchewkowa jest dodatkiem do tradycyjnej bożonarodzeniowej szynki, która na wegańskiej wigilii może być seitanem lub ostro-kwaśnym tofu.
Pozostałe świąteczne zapiekanki można również bezproblemowo zweganizować. Tradycyjny ryż na mleku jadany 25.12 na śniadanie też łatwo zmienić, dodając mleka roślinne (według mnie najlepiej smakuje z mlekiem kokosowym). Tradycyjna sałatka rosolli jest wegańska, a dodawany do niej sos śmietanowy, bardzo łatwo można zastąpić np. jogurtem owsianym lub sojowym.
Przepis na zapiekankę z marchewką jest bardzo prosty, sami zobaczcie. Jeżeli chcecie zrobić mniej tradycyjną wersję, proponuję dodać więcej przypraw i np. imbir. Zapiekankę można również posypać orzechami, migdałami albo słonecznikiem.
Składniki:
-puree
1kg marchwi
600ml wody
1/2 łyżeczki soli
-gotowany ryż
100ml ryżu
500ml mleka roślinnego
1/2 łyżeczki soli
-dodatkowo
1 łyżka oleju do posmarowania foremki
50g margaryny
50ml bułki tartej
50ml syropu cukrowego
1/4 łyżeczki ziela angielskiego
1/4 łyżeczki białego pieprzu
1/2 łyżeczki soli, ale niekoniecznie, sprawdźcie smak zanim dodacie sól
1/2 łyżeczki soli, ale niekoniecznie, sprawdźcie smak zanim dodacie sól
szczypta gałki muszkatołowej
-do posypania
50ml bułki tartej
Przygotowanie
Ryż gotować w mleku owsianym z dodatkiem soli na wolnym ogniu przez około 40 minut od czasu do czasu mieszając.
Marchew umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie i zmiksować na puree. Wmieszać puree marchewkowe z ugotowanym ryżem. Dodać syrop, margarynę, bułkę tartą i przyprawy. Dokładnie zamieszać i przełożyć do jednej dużej (20x25cm) lub kilku mniejszych. Oprószyć bułką tartą i na wierz położyć kawałki margaryny. Piec w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez około 1 1/2 godziny. Jeżeli chcecie bardziej przypieczoną górę, wówczas na ostanie 5 min zwiększcie temperaturę do 200 stopni.
Marchew umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie i zmiksować na puree. Wmieszać puree marchewkowe z ugotowanym ryżem. Dodać syrop, margarynę, bułkę tartą i przyprawy. Dokładnie zamieszać i przełożyć do jednej dużej (20x25cm) lub kilku mniejszych. Oprószyć bułką tartą i na wierz położyć kawałki margaryny. Piec w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez około 1 1/2 godziny. Jeżeli chcecie bardziej przypieczoną górę, wówczas na ostanie 5 min zwiększcie temperaturę do 200 stopni.
no, to moje dwuletnie Tajfuniątko by sobie w Finlandii podjadło świątecznie! :D
OdpowiedzUsuńZapraszamy Tajfuniątko do Finlandii :-)
UsuńA mogę poprosić o przepis na ziemniaczana?
OdpowiedzUsuń